Buchty drożdżowe

0
92
Rate this post

Buchty drożdżowe inaczej zwane rogalikami to świetny przysmak do popołudniowej kawy lub herbaty. Jeśli do ich wykonania użyjemy drożdży –  będą bardzo pulchne i puszyste. Buchty są bardzo popularnym deserem piekarniczym na Słowacji i w Czechach. W Polsce wszyscy nazywają je rogalikami, bo mogą kształtem przypominać rogale w pomniejszeniu, choć nie zawsze. Ciasto drożdżowe z jajkami, mąką i mlekiem rozgniatamy i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej także mąką. Rozwałkowane koło przecinamy tak, aby uzyskać specyficzne trójkąty, na które układać będziemy dżem, marmoladę lub konfitury. Zresztą, to nie jedyne pomysły na nadzienie do bucht. Można kłaść połówki śliwek już wydrążonych, a także twaróg, przeciery owocowe, porzeczki, itd. Pomysłów jest naprawdę mnóstwo. Wszystko to oczywiście zwija się i zagina rogi tak, żeby wnętrze nie wypłynęło. Rogaliki będą gotowe po około pół godziny przebywania w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu wyciągamy je z piecyka oraz odstawiamy do ostudzenia. Trzeba jeszcze zorganizować polewę ? może być to cukier puder, lukier lub gorzka czekolada.