Cytrynówka z miodem

0
232
Rate this post

Trunek taki jak cytrynówka, to nalewka do przygotowania której potrzebujemy głownie cytryn. Jej atutem jest fakt, że po zaledwie kilku dniach jest gotowa do degustacji, a samo jej przyrządzenie nie zabiera dużo czasu, gdyż jest to około 30 minut.

Kupując cytryny, wybieraj takie, które nie były pryskane czy woskowane. Używaj cytryn ekologicznych. Pamiętaj również, aby usunąć z nich pestki. Alkohol, jakiego użyjemy powinien być mocny. Musi pochłonąć on smak cytryn. Ilość produktów, których potrzebujesz do wykonania, zależy od tego, jaki chcemy osiągnąć końcowy efekt. Nie można zapominać, iż wszystkie składniki powinny być dopasowane proporcjonalnie. Cytrynówkę przygotowujemy używając białego lub trzcinowego cukru. Dobrze jest również zastosować miód zamiast cukru. Decyzja należy do nas, warto wiedzieć jednak, że mieszanka alkoholu z cukrem, lub miodem wyróżnia się zupełnie innym smakiem. Smak napoju uatrakcyjnić można, dodając przyprawy. Może być to np. mięta, kardamon lub ziarna kawy. Jeżeli chcesz więc zaskoczyć znajomych, przygotuj domową nalewkę cytrynową. Dobre rady i świetnie przepisy znajdziesz na wielu stronach internetowych miłośników takich mikstur.