Destylator do alkoholu – Kowary

0
239
Rate this post

Poprzedni tekst opowiadał dosyć ogólnie o destylacji. Wyjaśnione zostało, czym jest destylacja oraz na czym polega i jak przebiega. W tym artykule zostaną omówione podstawowe rodzaje destylacji wykorzystywane na co dzień w przemyśle i w kulinariach.
Najprostszym i najbardziej prymitywnym rodzajem jest tak zwana destylacja prosta. Czasami określa się ją również mianem różniczkowej. Polega ona na prostym, jednorazowym odparowaniu cieczy, a następnie na jej skropleniu.
Innym dosyć często wykorzystywanym typem destylacji jest destylacja równowagowa. Na czym ona polega? W przeciwieństwie do destylacji prostej tutaj opary pozostają w kontakcie z wrzącą cieczą. Wskutek tego zachowana jest delikatna równowaga fizykochemiczna.
Istnieje również tak zwana rektyfikacja, która zachodzi na przykład w takim urządzeniu, jak destylator do alkoholu. Dzięki niej możliwe jest wielokrotne odparowywanie i skraplanie tej samej cieczy raz za razem. Destylat jest podzielony na kilka frakcji, które różnią się między sobą składem.