Coraz więcej osób decyduje się w ostatnich latach na przeprowadzenie odkwaszania organizmu, a więc na przywrócenie w nim odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej. Dobrym sposobem na to jest dieta odkwaszająca, czyli zasadowa (alkaliczna). Jakie są jej główne założenia?
Dieta odkwaszająca skierowana jest przede wszystkim do kobiet. Nie polega ona na wyliczaniu porcji czy kalorii. Jej główną zasadą jest spożywanie posiłków w odpowiednich proporcjach – zdecydowana większość, bo aż ok. 80 % tego, co jemy, musi mieć charakter zasadowy. Należy więc eliminować wszelkie produkty odzwierzęce (nie tylko mięso, ale również sery, mleko czy jajka), kofeinę (w kawie, coca-coli czy napojach energetycznych), alkohol i niezdrowe przekąski (chipsy, ciastka, paluszki, krakersy, herbatniki). Śmiało możemy natomiast sięgać po wszelkie warzywa i owoce, herbaty ziołowe i zielone, mleko sojowe, soki (najlepiej świeżo wyciskane), grzyby, orzechy czy miód. To właśnie one powinny stanowić wspomniane wcześniej 80% tego, co mamy na talerzu.
Na dietę zasadową dobrze zdecydować się wówczas, gdy często dopadają nas przeziębienia, apatia, bóle kręgosłupa i kości, wahania nastroju, pojawia się sucha skóra z tendencją do wyprysków, wypadające włosy i problemy z wagą (szybkie tycie). Już po 2 tygodniach jej stosowania można poczuć sporą różnicę. Warto wiedzieć, że prawidłowo skomponowana i przeprowadzana dieta odkwaszająca może również w znaczny sposób wpłynąć na poziom wapnia organizmie, a tym samym zapobiegać osteoporozie.