Nie jest tajemnicą fakt, że przy różnego rodzaju schorzeniach wielką rolę odgrywa odpowiednie odżywianie. Podobnie jest w przypadku chorób wątroby, takich jak marskość, uszkodzenie toksyczne czy przewlekłe zapalenie. Jak powinna wyglądać wówczas dieta?
Podstawową zasadą jest jedzenie 5 lekkostrawnych posiłków dziennie – nie powinny one być zbyt duże, ani też przesadnie małe. Potrawy mogą być gotowane, najlepiej na parze, ewentualnie pieczone lub duszone, należy natomiast unikać smażenia i ograniczyć dostarczanie organizmowi tłuszczu. Dieta w chorobach wątroby wyklucza spożywanie takich produktów, jak alkohol, tłuste produkty mleczne, tłuste gatunki ryb i mięs, mocna kawa, napoje gazowane, potrawy mączne (pierogi, knedle, naleśniki), ostre przyprawy, wszelkie fast foody (chipsy, frytki), gruszki, cebula, czosnek, rośliny strączkowe, kapusta, makaron i pieczywo razowe. Zalecane są natomiast herbaty owocowe, ziołowe, zupy jarzynowe, rosoły, chude mięso, ryby i wędliny, pieczywo pszenne, biały ser, twaróg, jajka (najlepiej na miękko), biszkopty, koktajle, kompoty, kasza manna czy jęczmienna oraz ryż.
Ważny jest również sposób jedzenia – potrawy nie powinny być zbyt ciepłe ani zimne, ich spożywanie powinno przebiegać powoli i w spokoju. Należy dbać, by posiłki były świeże i unikać gotowania na zapas. Przed snem dobrze zdecydować się na coś bogatego w węglowodany, a więc zawierającego np. miód czy owoce. Dieta w chorobach wątroby zaleca też zminimalizowanie ilości użytej do potraw soli. Warto również zrezygnować z palenia papierosów.