Aby odnieść sukces w gastronomicznym biznesie, trzeba zadbać o odpowiednie wyposażenie, które będzie usprawniało pracę każdego kucharza na naszym zapleczu. Do jednych z tych elementów zalicza się przede wszystkim zmywarki gastronomiczne, które znacznie ułatwiają pracę każdego kucharza.
Zanim zmywanie maszynowe stało się standardem w każdej kuchni, większość przedsiębiorców zatrudniała do tej niewdzięcznej pracy ludzi. Najczęściej byli to imigranci z biedniejszych krajów albo osoby jeszcze się uczące, jak studenci czy dzieciaki z technikum. Jednak ta praca była mało wydajna, jako że ręczne mycie zawsze było wolniejsze od zmywarki gastronomicznej. Co więcej, woda wylewana przez zmywaczy była liczniejsza od tej zużytej przez maszynę.
Rozwiązanie problemu – zmywarki gastronomiczne
Na szczęście czasy, gdy na zapleczach gastronomicznych pracowały przy zlewakach kohorty ludzi, minęły. Obecnie producenci sprzętu gastronomicznego oferują wszelkiego rodzaju urządzenia ułatwiające pracę każdego kucharza.
Zmywarki gastronomiczne zostały konstrukcyjnie oparte na działaniu domowych urządzeń z tej kategorii, a co za tym idzie – mają podobną zasadę działania, lecz już inne parametry. Przede wszystkim zmywarka do kuchni restauracji będzie działała w o wiele wyższym zakresie temperatur, a co za tym idzie, będzie w stanie myć znacznie lepiej. Średnia temperatura wyparzania naczyń wynosi 90 stopni Celsjusza. Dodatkowo czas zmywania większości zmywarek jest niższy i może sięgnąć nawet 3 minut!
Wyposażenie gastronomii – przykładowe ceny za sprzęt
Oto lista przykładowych cen, jakie możemy znaleźć na stronach producentów zmywarek przemysłowych.
Podział zmywarek gastronomicznych
Podział samego sprzętu gastronomicznego do zmywania można wydzielić w trzy główne kategorie:
Zmywarki gastronomiczne kapturowe – zazwyczaj pojawiają się w naprawdę dużych restauracjach, gdzie jest potrzebne szybkie zmywanie całego sprzętu gastronomicznego. Działają na zasadzie opuszczenia pokrywy na naczynia w postaci kaptura, który będzie odpowiadał za zmywanie naczyń.
Zmywarki do szkła gastronomicznego – są o wiele mniejsze od tych kapturowych i służą głównie do mycia szkieł w postaci szklanek, kufli czy kieliszków. Posiadają silne pompy wody, które w bardzo krótkim czasie są w stanie wymyć większość naczyń. Czas zmywania może wahać się między 3 a 10 minutami.
Ostatni gatunek aparatury to zmywarki gastronomiczne do zwykłych naczyń. Z wyglądu i działania nie różnią się zanadto od tych domowych, niemniej posiadają funkcję wyparzania naczyń w gorącej parze oraz często można je szybko rozbudować o kolejne funkcje, jakich nie będzie posiadać domowa zmywarka.