Kanapki z serem ementalskim i cytryną
Pięć-sześć dag masła, sól, cztery kromki białego chleba, sześć-osiem dag sera, jeden cytryna posiekana natka pietruszki. Masło lekko posolić, dość grubo rozsmarować na kromkach chleba. Ser utrzeć na tarce z drobnymi otworami i na każdą kromkę nałożyć grubą jego warstwę. Cytrynę o możliwie cienkiej skórce starannie umyć i sparzyć, a następnie pokrajać w cienkie plasterki. Przykryć nimi ser na kanapkach i przybrać posiekaną natką pietruszki.
Kanapki z serem ementalskim i pomidorem cztery kromki pumpernikla, dwie czubate łyżki sardelowego lub śledziowego masła, jeden czubata łyżeczka świeżo utartego chrzanu, cztery plastry sera o wielkości odpowiadającej kromkom pumpernikla, cztery małe pomidory, jeden łyżka majonezu
Kromki pumpernikla pokrajać na cztery części, posmarować sardelowym masłem (przepis na s. jeden0dwie) lub śledziowym masłem (przepis na s. jeden0dwie), posypać chrzanem, obłożyć plasterkami sera o wielkości
odpowiadającej ćwiartce pumpernikla. Na każdej kanapce położyć ćwiartkę pomidora i kapnąć na wierzch nieco majonezu. Uwaga. Chrzan można wymieszać z majonezem i nałożyć na wierzch kanapki.