Gorzka czekolada

0
242
Rate this post

Gorzka czekolada na tle mlecznych i nadziewanych jest najmniej doceniana. A trzeba pamiętać, że ma zbawienny wpływ na trawienie i posiada wiele pozytywnych składników odpowiedzialnych chociażby za budowę kości. Gorzka czekolada jako deser może być spożywana osobno lub w zestawie z innymi specjałami. Roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady może znaleźć bogate zastosowanie. Forma pitna domaga się specyficznego doprawienia. Najczęściej w tym celu używa się odrobiny świeżego masła oraz kilka łyżeczek słodkiej papryki. Po wypiciu filiżanki takiej czekolady czujemy się znacznie bardziej rześcy i pełni energii. Gorzka czekolada może też zostać drobno starta na tarce, jeśli chcemy ozdobić ciasto posiadające na wierzchniej warstwie bezę lub bitą śmietanę. Przyjemna gorycz przełamywać będzie i tak już słodkie warstwy dowolnie przygotowanego przez nas deseru, także galaretek i budyniów. Roztopioną gorzką czekoladą polać można także szaszłyki przygotowane z zimnych kawałków owoców. To świetne rozwiązanie na lato!