Gotowanie dla najmłodszych

0
90
Rate this post

Większość z nas najczęściej gotuje rozmaite potrawy wyłącznie dla swoich domowników. Zwykle przyzwyczajeni są oni do smaków, które im serwujemy i z apetytem zjadają potrawy, które lądują na ich talerzach. Okazuje się jednak, że niektóre osoby są znacznie bardziej wybredne niż inne. Nie da się ukryć, że najczęściej mowa tutaj o dzieciach.
Gotowanie dla najmłodszych zawsze stanowi nie lada wyzwanie. Nie dość, że staramy się używać przede wszystkim starannie wyselekcjonowanych składników wysokiej jakości, musimy pamiętać, czego nie lubią nasze maluchy. Jeśli chcesz podać dziecku warzywa, często musisz się dość mocno nagimnastykować, by ich forma była wyjątkowo atrakcyjna. Inaczej maluch prędzej zrezygnuje z jedzenia niż przełknie chociaż kęs.
W potrawach serwowanych dzieciom możesz z powodzeniem zrezygnować z nadmiernej ilości przypraw, szczególnie soli i cukru. Aby nadać daniom odpowiedni smak, powinieneś wybierać przede wszystkim zioła. Dzięki temu posiłki będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe.