Palarnia kawy to miejsce, w których produkowane są ziarna kawy przeznaczone do sprzedaży w sklepach oferujących tego typu produkty oraz w kawiarniach. Charakterystyczną cechą dobrej palarni kawy jest przede wszystkim doskonała znajomość produktu, który tworzą. Aby osiągnąć pełnię smaku kawy, trzeba wiedzieć dokładnie skąd dane ziarna pochodzą: z jakiego kraju i plantacji. Każdy bowiem podgatunek kawy wymaga lekko innego, specyficznego traktowania, które musi być respektowane przez specjalistów w dziedzinie wypalania kawy. Muszą oni także skutecznie oceniać jakość, aby selekcjonować do swoich produktów tylko najlepsze ziarna kawy, które nadają się do dalszego przetwarzania. Aromat i smak kawy zależą na dobrą sprawę od każdego szczegółu podczas procesu jej tworzenia, droga z plantacji do filiżanki wymagające klienta jest niezwykle długa. Wiadomo także, że najlepsza kawa to taka, która została dopiero co spalona, na życzenie klienta, dlatego w dobrych kawiarniach znajdują się osobne palarnie kawy.