Kuchnia grecka kojarzona jest najczęściej z sosem tzatziki, serem feta i sałatką grecką. Głównymi składnikami w kuchni greckiej są ryby, warzywa, a także oliwa z oliwek. Greckie potrawy są najczęściej łatwe do przygotowania (np. sałatka grecka), która jest popularna na całym świecie. Drugim popularnym daniem jest sos tzatiki, który funkcjonuje w kuchni greckiej od wielu lat. Jest on połączeniem jogurtu z ogórkiem i czosnkiem. Kuchnia grecka to również owoce morza (skorupiaki, kalmary, krewetki) i ryby. Z ryb najbardziej ceniona pozostaje barwena, która podawane jest z ryżem lub frytkami. Wśród mięs Grecy uwielbiają cielęcinę i jagnięcinę. Najbardziej znana jest mousaka (zapiekanka z mięsa mielonego, pomidorów i bakłażanów). Ze słodkości Grecy cenią miód i owoce ze słodkimi polewami. Z deserów popularna jest baklava (ciasto z masą orzechowo-miodową). Popularne w Grecji są również wina. Uprawa obejmuje greckie odmiany winogron (Limnio), a także odmiany międzynarodowe (Merlot, Chardonnay).
dieta odkwaszająca
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.