Makaron penne z mięsem

0
79
Rate this post

Składniki:

1. 1 opakowanie makaronu rurki (kolorowe)
2. Kawałek chudego mięsa wieprzowego (polędwiczka, schab)
3. Pół cukinii
4. 1 cebula
5. 1 ząbek czosnku
6. 20 dag pomidorów
7. 1 szklanka śmietany 30 %
8. 2 łyżki masła
9. 1 łyżka oleju
10. 1 łyżka musztardy francuskiej
11. Gałązka tymianku
12. Gałązka oregano
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody na półtwardo (al dente), odcedzić.
Cebulę i czosnek obrać; cebulę drobno posiekać, a czosnek przepuścić przez praskę. Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć, a następnie drobno pokroić. Mięso pokroić na cienkie plastry a każdy plaster jeszcze drobniej.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek a następnie zdjąć je z patelni. Na tym samym tłuszczu obsmażyć mięso, dodać cukinię i zdjęte wcześniej cebulę z czosnkiem i zalać śmietaną. Dodać zioła i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec dołożyć pomidory, zagotować i zdjąć z ognia. Sos połączyć z gorącym makaronem.