Makaron świderki z kurczakiem

0
89
Rate this post

Składniki:

1. 1 opakowanie makaronu świderki
2. 1 pierś z kurczaka (ugotowana, wędzona, smażona)
3. 1 czerwona cebula
4. 1 zielona papryka
5. 1 czerwona papryka
6. 1 żółta papryka
7. 1 ogórek ( kiszony lub zielony)
8. Pół puszki kukurydzy w zalewie
9. Ulubione zioła (natka pietruszki, bazylia lub inne)
10. Oliwa z oliwek
11. Sól, pieprz ziołowy

Wykonanie:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody na półtwardo (al dente) z dodatkiem łyżeczki oliwy. Odcedzić, przelać zimną wodą i całkowicie wystudzić.
Kukurydzę dobrze odsączyć z zalewy.
Mięso z kurczaka pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka; ogórek (zielony umyć i osuszyć) pokroić w plasterki.
Papryki przekroić, usunąć pestki i białe włókienka, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Zielone zioła dokładnie wypłukać, osuszyć i posiekać.
Wszystkie składniki sałatki włożyć do dużej miski, doprawić do smaku solą i ziołowym pieprzem, skropić oliwą z oliwek i delikatnie wymieszać. Posypać natką.