Składniki:
1. 20 dag makaronu penne
2. 1 cebula
3. 2 ząbki czosnku
4. 1 łyżka mąki pszennej
5. 1 łyżka oliwy
6. Pół szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
7. 2 łyżki ziołowej przyprawy do pizzy
8. Pół kilograma brokułów
9. Pół kilograma pieczarek
10. 4 plasterki gotowanej szynki
11. 12 dag mozzarelli
12. 1 puszka pomidorówa.
13. 1 łyżka przecieru pomidorowego
14. 1 dag masła
15. Sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie, oprószyć mąką i zasmażyć. Dodać bulion i rozgniecione widelcem pomidory z puszki wraz z przecierem pomidorowym. Przyprawić do smaku ziołami do pizzy, solą i pieprzem; gotować 8 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, na parę minut przed końcem gotowania do garnka z makaronem włożyć umytego i podzielonego na różyczki brokuł.
Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze cząstki, usmażyć na rozgrzanym maśle. Oprószyć solą i pieprzem.
Szynkę pokroić w kostkę a Mozzarellę w plastry.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać warstwami najpierw makaron z brokułami (odcedzony), szynkę, pieczarki i Mozzarellę. Wszystko polać sosem pomidorowym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem udekorować tymiankiem.