Składniki:
1. 40 dag makaronu rurki
2. 1 mała cebula
3. 1 łyżka brązowego cukru
4. 2 łyżki oliwy
5. 1 łyżka octu balsamicznego
6. 12 cienkich plasterków bekonu
7. Gałązka rozmarynu
8. 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić na niej cebulę. Posypać cukrem i skarmelizować mieszając; dodać ocet i jeszcze chwilkę ( około 2 minuty) gotować.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Bekon pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na łyżce oliwy, dodać gałązkę rozmarynu.
Makaron odcedzić (niezbyt dokładnie ? zostawić w nim kilka łyżek wody) włożyć na patelnię do bekonu wraz z cebulą, umytą i posiekaną natką pietruszki i pokruszoną fetą i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.