Składniki:
1. 40 dag makaronu wstążki
2. 20 dag świeżego szpinaku
3. 10 dag orzechów włoskich
4. 3 ząbki czosnku
5. Szklanka śmietany
6. 5 dag parmezanu
7. Oliwa
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente, odcedzić i odsączyć.
Szpinak opłukać i odsączyć. Orzachy włoskie drobno posiekać. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i obsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać posiekane orzechy i jeszcze przez chwilę smażyć mieszając. Na patelnię wlać śmietanę i zagotować. Dodać szpinak i przez chwilę smażyć. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do sosu włożyć ugotowany makaron i podgrzać. Potrawę rozłożyć na talerze i każdą porcję posypać startym parmezanem.