Składniki:
Na ciasto:
1. Pół litra mleka
2. 1 szklanka mąki pszennej
3. 1 jajko
4. Olej
5. Szczypta soli
Na nadzienie:
1. Pół kilograma mieszanego mięsa mielonego
2. Koncentrat pomidorowy
3. 1 puszka czerwonej fasoli
4. Przyprawa do potraw meksykańskich
5. Słodka mielona papryka
6. Czosnek
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać mielone mięso i podsmażyć. Fasolę odsączyć z zalewy i dołożyć do mięsa, wymieszać. Dodać przecier pomidorowy i dusić około 20 minut. Pod koniec duszenia przyprawić do smaku solą, papryką, czosnkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podane na ciasto składniki zmiksować i odstawić na pół godziny. Po tym czasie jeszcze raz zamieszać i usmażyć naleśniki na gorącej patelni posmarowanej olejem.
Na każdy usmażony naleśnik nakładać porcję nadzienia i poskładać je na nieduże krokiety, które następnie obsmażyć na oleju z każdej strony.
Podawać jako danie główne z sosem pomidorowym lub ketchupem lub jako dodatek do kremowej zupy pomidorowej.