Naleśniki z brzoskwiniami

0
91
Rate this post

Składniki:

Na ciasto:

1. 1 szklanka mleka
2. 25 dag mąki pszennej
3. 3 jajka
4. 3 łyżki cukru pudru
5. Skórka otarta z połówki cytryny
6. 1/3 szklanki wody
7. Szczypta soli

Na nadzienie:

1. Brzoskwinie z syropu
2. Orzeszki pistacjowe
3. Bita śmietana
4. Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Zmiksować mleko z wodą, z cukrem pudrem, otartą skórką z cytryny.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do mleka z żółtkami dodać przesianą mąkę i wymieszać na gładkie ciasto, a następnie delikatnie połączyć z pianą z białek. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć naleśniki biszkoptowe.
Brzoskwinie z puszki wyjąć na sito i dokładnie odsączyć. Pokroić w kostkę.
Na każdy naleśnik nakładać porcję pokrojonych owoców i składać na pół. Oprószyć cukrem pudrem. Na talerzy położyć na pół złożony gotowy naleśnik a obok niego porcję bitej śmietany posypanej posiekanymi orzechami pistacjowymi.
Zamiast posypywać naleśniki cukrem pudrem można je także posmarować roztopioną czekoladą a w wersji dla dorosłych wymieszaną z kieliszkiem likieru.