Naleśniki z jabłkami i czekoladą

0
97
Rate this post

Składniki:

Na ciasto:

1. 1,5 szklanki mleka
2. 1 szklanka mąki pszennej
3. Pół szklanki śmietanki
4. 2 jajka
5. 1 łyżka stopionego masła
6. 1 łyżka cukru

Na nadzienie:

1. 3 jabłka
2. 1 pomarańcza
3. 5 dag rodzynek
4. 2 łyżki migdałów w płatkach
5. 2 łyżki płatkówa. czekolady
6. Cukier
7. Cytryna
8. Bita śmietana

Wykonanie:

Mleko, mąkę, jajka, masło, śmietankę i cukier zmiksować (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany), odstawić na piętnaście minut a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać ze skórki i białych błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Rodzynki opłukać, namoczyć i dobrze osączyć. Jabłka wymieszać z pomarańczą i rodzynkami, poddusić na małym płomieniu, doprawić sokiem z cytryny i cukrem.
Na każdy naleśnik kłaść porcję farszu, składać go na połowę, posypać płatkami migdałowymi i czekoladowymi. Udekorować kleksem bitej śmietany i od razu podawać.