Składniki:
1. 1 szklanka mąki pszennej
2. 4 jajka
3. 2 szklanki mleka
4. Szczypta soli
5. 1 opakowanie cukru waniliowego
6. 2 łyżki soku z cytryny
7. 1 łyżka masła
8. 2 łyżki cukru
9. 6 jabłek
10. Olej do smażenia
11. Cynamon (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mleko, jajka, cukier waniliowy, szczyptę soli i przesianą przez sitko mąką zmiksować na gładkie ciasto i odstawić na około pół godziny pod przykryciem.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobną kosteczkę a następnie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
1 łyżkę masła rozgrzać w rondelku i podsmażyć na nim pokrojone jabłka; patelnię przykryć, zmniejszyć płomień i dusić kawałki jabłek do miękkości. Posłodzić, wymieszać i ostudzić.
Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym naleśniku układać porcje masy jabłecznej i zwijać w rożki, które następnie układać w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, lekko oprószyć cynamonem i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Można podawać z bitą śmietaną.