Składniki:
Na ciasto:
1. 2 jajka
2. 1,5 szklanki mleka
3. ? szklanki mąki pszennej
4. 1 łyżka oleju
5. Szczypta soli
Na nadzienie:
1. Konfitura jagodowa
2. świeże jagody lub owoce borówki amerykańskiej
3. Bita śmietana
Wykonanie:
Jajka zmiksować z mlekiem, łyżką oleju, szczyptą soli i mąką pszenną. Odstawić na piętnaście minut, aby ciasto ?odpoczęło?.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i na gorącej patelni usmażyć dosyć cienkie naleśniki.
Każdy naleśnik smarować jagodową konfiturą i zwijać w rulonik. Układać na talerzach, posypać świeżymi jagodami lub owocami borówki amerykańskiej, a obok naleśnika wycisnąć rozetkę z bitej śmietany.
Naleśniki można zrobić w podobny sposób na przykład z truskawkami lub malinami a także z każdymi innymi owocami.