Naleśniki z łososiem

0
202
Rate this post

Składniki:

Na ciasto:

1. 2 jajka
2. 2 szklanki mąki pszennej
3. 1 łyżeczka cukru pudru
4. 1 łyżeczka soli
5. Olej

Na farsz:

1. 20 dag wędzonego łososia w plastrach
2. 25 dag twarogu
3. 1 małą czerwona cebula
4. Koperek
5. Szczypiorek
6. 2 łyżki śmietany kremówki
7. Sos czosnkowy
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować i tak przygotowane ciasto odstawić na około piętnaście minut. Przed smażeniem jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i na gorącej patelni smażyć naleśniki z obydwóch stron.
Przygotować farsz: twaróg dobrze rozetrzeć ze śmietaną na puszystą masę.
Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Koperek i szczypiorek umyć i osuszyć a następnie drobno posiekać (powinno być po garstce posiekanych ziół). Do twarogu dodać pokrojoną cebule i posiekaną zieleninę i wymieszać. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Twarogiem posmarować każdy naleśnik; na wierzchu układać plastry łososia i zawijać naleśniki w rulon. Każdy rulon pokroić w skośne plastry o grubości około 2 cm i nabić na szpadkę lub wykałaczkę. Podawać z czosnkowym sosem.