Składniki:
Na ciasto:
1. 2 szklanki mleka
2. 1 szklanka mąki pszennej
3. 2 jajka
4. 1 łyżka oleju
5. Szczypta soli
Na nadzienie:
1. 30 dag mięsa wieprzowego
2. 30 dag mięsa drobiowego
3. 1 cebula
4. Włoszczyzna
5. Zielona pietruszka
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mleko zmiksować z mąką, jajkami, olejem i szczyptą soli. Pozostawić na kwadrans, aby ?odpoczęło?, a następnie usmażyć cienkie naleśniki. Ułożyć w stosik i odstawić.
Mięso opłukać, zalać wodą i zagotować. Z wierzchu zebrać tworzącą się pianę. Włoszczyznę oczyścić, umyć i włożyć do garnka z mięsem. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotować aż mięso będzie miękkie. Po ostudzeniu wraz z obraną cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa, wymieszać z umytą i posiekaną natką pietruszki.
Farsz nakładać na usmażone wcześniej naleśniki i zawijać w ruloniki. Przed podaniem ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać wiórkami masła i podpiec.