Składniki:
Na ciasto:
1. 1 szklanka mąki pszennej
2. 2 jajka
3. 1 szklanka mleka
4. 1 łyżka oleju
5. 1 łyżka cukru pudru
6. Szczypta soli
Na nadzienie:
1. Miód
2. Krem orzechowy (nutella)
3. Orzechy
4. Lody bakaliowe
Wykonanie:
Jajka zmiksować z mlekiem, cukrem pudrem, szczyptą soli, olejem i mąką. Odstawić na pół godziny, aby ciasto ?odpoczęło?.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć cieniutkie naleśniki.
Każdy naleśnik posmarować kremem orzechowym i złożyć na pół. Układać po dwa złożone naleśniki na talerzu. Posypać je posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Na wierzch naleśników kłaść kulkę bakaliowych lodów polaną odrobiną miodu. Można udekorować listkiem świeżej mięty.