Naleśniki z parówkami

0
236
Rate this post

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

1. 1 szklanka mleka
2. 1 szklanka mąki pszennej
3. 1 jajko
4. 1 łyżka oleju
5. Szczypta soli

Na sos pomidorowy:
1. 3 łyżki przecieru pomidorowego
2. 2 łyżki masła
3. 2 łyżki mąki pszennej
4. 1 szklanka mleka
5. 1 łyżeczka ostrego ketchupu
6. 2 łyżki startego żółtego sera
7. 1 żółtko
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Ponad to:

1. 6 cienkich parówek
2. 6 plasterków szynki
3. Bułka tarta

Wykonanie:

Mleko, jajko, sól i olej zmiksować, powoli dosypywać przesianą mąkę aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Z ciasta usmażyć osiem naleśników, ale smażyć tylko z jednej strony.
Parówki obrać z foliowej skórki i owinąć każdą w plaster szynki, a następnie w jeszcze ciepły naleśnik usmażoną stroną.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać a następnie powoli dolewać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, następnie zagęścić sos żółtkiem i tartym żółtym serem a następnie dodać przecier pomidorowy i ketchup. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać odrobinę sosu, ułożyć naleśniki z parówkami i zalać pozostałym sosem pomidorowym. Całość posypać bułką tartą i wiórkami masła. Zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.