Naleśniki z pieczarkami

0
200
Rate this post

Składniki:

Na ciasto:

1. 2 szklanki mleka
2. 1 szklanka mąki pszennej
3. 2 jajka
4. 1 szklanka tartej bułki
5. Olej, szczypta soli

Na farsz:

1. ? kg pieczarek
2. 1 cebula
3. 2 łyżki masła
4. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Jajka, mleko, mąkę, olej i szczyptę soli zmiksować i odstawić na kilkanaście minut, aby ciasto ?odpoczęło?. Usmażyć cienkie naleśniki. Ułożyć w stosik i odstawić.
Pieczarki i cebulę obrać, opłukać, odsączyć i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim cebulę, dodać posiekane pieczarki i smażyć tak długo aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Farsz nakładać na naleśniki i uformować z nich krokiety. Każdy z osobna panierować w tartej bułce i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przed podaniem udekorować gałązkami świeżych ziół.