Mięso indycze uważane jest za smaczne i zdrowe, rośnie świadomość społeczeństwa na temat zdrowej żywności, dlatego też coraz częściej zamiast kurzego wybierane jest właśnie mięso indycze. Produkcja drobiu w większości odbywa się w dużych, wyspecjalizowanych fermach, ale coraz częściej drób hoduje się w przydomowych gospodarstwach. Niestety hodowla indyków jest dość skomplikowana, ponieważ pisklęta indycze są dużo bardziej wymagające niż kurze. Stąd też niewątpliwie wyższa cena mięsa indyczego. Pisklęta indycze przez pierwsze dwie doby po wylęgu muszą mieć optymalne warunki, na które składa się odpowiednie oświetlenie i temperatura. Temperatura uzyskiwana jest za pomocą promienników, które w pierwszych dniach życia piskląt muszą podgrzać pomieszczenie do 35-36 stopni Celsjusza. Natężenie światła dla młodych indyków przez pierwsze dwa dni musi wynosić 100 luksów. Pierwsze dni życia wymagają od hodowcy wiele pracy. Należy pamiętać o szczepieniach oraz uzupełnieniu paszy o preparaty witaminowe, które wspomogą rozwój piskląt indyczych.