Przydatność taboretów gazowych w gastronomii

0
89
Rate this post

Przydatność taboretów gazowych w gastronomii

Myślisz nad otworzeniem własnego lokalu, ale nie stać cię na większą przestrzeń i musisz oszczędnie gospodarować metrażem? Szczególnie ważnym aspektem każdej restauracji jest kuchnia – to ona tak na prawdę napędza całość biznesu, co wpływa na generowanie zysków oraz nowych klientów. Taborety gazowe mogą skutecznie pomóc właścicielom lokali, którzy nie mogą pozwolić sobie na kolejne, większe urządzenie w kuchniach swoich restauracji!

Taborety gazowe są doskonałym dodatkiem do kuchni danego lokalu gastronomicznego. Zajmują mało miejsca, co szczególnie cieszy właścicieli mniejszych restauracji, zachowując tym samym wszystkie zalety dodatkowego palnika. Na takim taborecie z pewnością podgrzejemy posiłek, którego składniki wciąż wymagają przygotowania innych elementów, nie tracąc przy tym jego temperatury (co często zdarza się w przypadku przygotowywania obszerniejszych porcji lub posiłków składających się z wielu elementów). Taboret taki posłużyć może także jako szybkie źródło ciepła dla zmrożonych części posiłku, skutecznie odciążając piec główny i jego palniki.
Konstrukcja taboretów gazowych jest banalna

Jest to palnik zasilany butlą gazową, który wmontowany jest w kratkę, na której możemy postawić garnek, patelnię lub inny przyrząd gastronomiczny. Całość opatrzona jest czterema nóżkami, które gwarantują stabilność całej konstrukcji. Pod palnikiem znajduje się pokrętło z regulacją natężenia ognia.

Taborety gazowe to bardzo praktyczny element gastronomicznych kuchni. Z ich pomocą przygotowywane posiłki z pewnością zachowują swoją świeżość oraz odpowiednią temperaturę. Urządzenia te są przeważnie małej wielkości, co czyni je idealnym dopełnieniem całości wśród zajmujących sporo miejsca urządzeń typu piec, zmywarka czy chociażby kotły gastronomiczne. Taborety pozwalają także na przyspieszenie przyrządzania posiłków, ze względu na możliwość podgrzewania części głównej na piecu, natomiast poszczególnych elementów dania na większym lub mniejszym płomieniu z użyciem taboretu.