PYZY Z MIĘSEM

0
80
Rate this post

SKŁADNIKI:

Ciasto:
1. 1 kg ziemniaków
2. 30 dag maki
3. 1 jajko
4. Sól

Farsz:
1. 40 dag wołowiny
2. Pół pęczka włoszczyzny
3. 1 spora cebula
4. Jajko
5. Olej do smażenia
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Do polania:
1. 3 łyżki masła
2. 2 łyżki tartej bułki

WYKONANIE:

Wołowinę bez kości umyć, zalać gorącą wodą i ugotować. Pod koniec gotowania dołożyć obraną i umytą włoszczyznę. Ugotowane mięso zmielić w maszynce do mięsa wraz z warzywami.
Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Wymieszać ze zmielonym mięsem i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone i ostudzone zmielić lub przepuścić przez praskę. Dodać jajko i mąkę i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na części, uformować wałeczki, każdy wałeczek pokroić w grube plastry, na które nakładać farsz i formować pyzy. Kluski gotować w osolonej wodzie około 15 minut. Podawać gorące polane masłem z bułką tartą.