Kaczka w brzoskwiniach
jeden spora kaczka (najlepiej mięsista i mało tłusta), kilka cienkich plastrów słoniny, dwie łyżki oleju, sześć dag masła, dwie cebule, jeden marchewka, sól, pieprz Cayenne (chilli), jeden słoik (puszka) kompotu z brzoskwiń, trzy łyżki czystej wódki, jeden łyżka galaretki porzeczkowej
Kaczkę sprawić, umyć i osuszyć, obłożyć plasterkami słoniny. Udka, i skrzydła przyszpilić lub przywiązać mocną nitką do tuszki. Kaczkę obsmażyć przez ok. jedenpięć minut w oleju z masłem. Po zrumienieniu ze wszystkich stron dodać pokrajane w cienkie plasterki cebule oraz nieco grubiej pokrajaną marchewkę, osolić, doprawić szczyptą pieprzu Cayenne (chilli). Dusić ok. czterypięć minut (do miękkości), podlewając od czasu do czasu wodą. Gotową kaczkę przenieść do ciepłego piekarnika na oddzielnym półmisku kuchennym. W tym czasie zebrać i odrzucić część tłuszczu z powierzchni sosu po duszeniu, do sosu dodać brzoskwinie z kompotu, wódkę, galaretkę z porzeczek i od jeden/trzy do jeden/dwie syropu z kompotu. Całość szybko zagrzać, nieustannie mieszając i nie dopuszczając przy tym do wystąpienia osadu, przywierającego łatwo do dna rondla. Gotową kaczkę przenieść na półmisek, przybrać brzoskwiniami i zalać sosem. Podawać z dętymi ziemniakami.
Dęte ziemniaki, jeden kg ziemniaków, olejowa frytura, sól. Ziemniaki obrać, umyć, pokrajać na plasterki grubości trzy mm. Wrzucić je na pięć minut do gorącej (ale nie wrzącej) frytury. Wyjąć i osączyć. Po ostudzeniu ponownie wrzucić do frytury, tym razem wrzącej. Po ok.
dwie minutach powinny się one nadąć i nabrać złocistej barwy. Układać na podgrzanym półmisku i lekko posypać bardzo miałką solą. Uwaga. Nie wrzucać naraz zbyt wiele plastrów ziemniaków do frytury, mogą się wówczas sklejać i nie będą się nadymać.