Restauracja Pruszków i okolice

0
257
Rate this post

Kabaczki nadziewane mięsem

Kabaczki nadziewane mięsem i ryżem. Proporcje: duży kabaczek, Obrane ze skórki ogórki skroić wzdłuż na 1 /3 wysokości i za pomocą ostrej łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając tylko samą zwartą część ogórków. Mielone mięso wieprzowo-wołowe wyrobić z dodatkiem jajka i odciśniętej z mleka bułki, drobno posiekanej natki pietruszki lub kopru, soli i pieprzu.

Wyrobioną masą mięsną nadziać ogórki tak, aby masa nieco wystawała nad powierzchnię, przykryć ściętymi paskami i ułożyć w płaskim rondlu lub w powleczonej teflonem brytfance, skropić tłuszczem i wstawić do piekarnika, piec około 25 minut, a w połowie pieczenia polać ogórki sosem przygotowanym ze śmietany i mąki.

Kluski kładzione

Kluski kładzione ze szpinakiem. Proporcje: 2 szklanki mąki, 1 szklanka przecieru z obgotowanego szpinaku, 2 jajka, sól, tłuszcz do okraszenia, ser do posypania.

Liście szpinaku umyć, obgotować, odcedzić i posiekać. Do mąki na miseczce włożyć szpinak, jajka i – jeżeli zachodzi potrzeba – dodać nieco wody, a następnie bardzo dobrze wyrobić łyżką dość gęste ciasto.