Kanapki z serem edamskim
Sześć dag masła, jeden /dwie łyżeczki musztardy, mielona słodka papryka, cztery kromki białego chleba, cztery plastry sera edamskiego grubości ok. dwie-trzy mm, odpowiadające wielkością kromkom chleba posiekana natka pietruszki
Zmiękczone, ale nie stopione masło utrzeć z musztardą i doprawić mieloną słodką papryką. Masą posmarować kromki chleba. Ser pokrajać na „słomki” i obłożyć nim kanapki, a na wierzch posypać nieco posiekanej natki pietruszki.
Kanapki z serem ementalskim. sześć dag masła, sól, jeden plaska łyżeczka musztardy, cztery kromki białego lub razowego chleba, sok z jeden/dwie cytryny (lub ocet winny bądź ziołowy dwie-trzy%), cztery plastry sera odpowiadające wielkością kromkom chleba, skórka starta z jeden/dwie cytryny posiekana natka pietruszki lub koperek
Zmiękczone, ale nie stopione masło lekko posolić i utrzeć z musztardą. Masą posmarować kromki chleba. Ser pokrajać na osiem-jedendwie małych plasterków grubości ok. jeden/dwie cm, włożyć do niewielkiej miseczki i skropić sokiem z cytryny lub octem. Po ok. jeden0 minutach serem tym (bez osączania) obłożyć kanapki, oprószyć startą skórką cytrynową i przybrać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.