Kogut w winie
Jeden kogut, pięć dag masta, dwie cebule, mąka, jeden kieliszek (pięć0 ml) koniaku (winiaku), dwie szkl. wytrawnego czerwonego wina, dwie ząbki czosnku, po małej szczypcie tymianku i suszonej natki pietruszki (można ją zastąpić świeżą natką), (estragon), jeden listek laurowy, sól, pieprz, jedenpięć dag pieczarek, jeden0 dag wędzonej słoniny
Koguta sprawić, starannie umyć i osączyć. Podzielić na porcje i zrumienić na maśle. Dodać pokrajane na bardzo cienkie plasterki cebule, oprószyć mąką. Podlać koniakiem i zapalić, po czym wlać czerwone wino. Dodać posiekany czosnek, zioła, sól i pieprz. Zagotować i dusić na wolnym ogniu jeden godz. Wtedy dodać obrane, umyte, osączone i drobno pokrajane pieczarki lekko przesmażone z pokrajaną w drobne paseczki słoniną. Dusić razem jeszcze ok. trzy0 minut (lub nieco dłużej, jeżeli kogut bardzo twardy). Podawać z ziemniakami z wody, frytkami, z ziemniakami Anna.
Zwykło się mawiać, że opisana potrawa jest zbyt wyszukana, aby mogła być sporządzona z nieco żylastego i wysłużonego w kurniku koguta. Złośliwcy twierdzą, że kogut w winie jest najlepszy, gdy robi się go z … kury.