Restauracja zamkowa Prószków

0
157
Rate this post

Kanapki z rokpolem i zielonymi orzechami włoskimi

Jeden łyżka dobrze spleśniałego i utartego rokpolu, dwie łyżki masła, szczypta pieprzu Cayenne (chilli), cztery kromki pumpernikla, osiem łuskanych zielonych (niedojrzałych) włoskich orzechów

Utarty ser bardzo dokładnie połączyć z masłem i doprawić szczyptą pieprzu Cayenne. Kromki pumpernikla pokrajać na cztery części lub też wyciąć z nich krążki o średnicy dużej dwie0-złotówki. Masą serową posmarować chleb. Każdą kanapkę przykryć połówką orzecha (jeżeli otrzymanie połówek sprawia trudności, można kanapki posypać posiekanymi jądrami orzechów).

Kanapki ze śmietankowym białym serem jeden wiśniami dwie czubate łyżki pełnotłustego sera twarogowego, jeden łyżka śmietany, sól, pieprz, cztery kromki razowca, jeden łyżka masła, jedensześć-dwie0 surowych wiśni, jeden płaska łyżka masła do smażenia, spora szczypta cukru pudru

Ser dokładnie połączyć ze śmietaną, dodać sól i nieco pieprzu. Masę nałożyć na posmarowane masłem kromki. W łyżce masła krótko przesmażyć odpestkowane wiśnie, dodając cukier puder. Pod koniec dodać małą szczyptę soli. Zdjąć patelnię z ognia i kilkakrotnie obtoczyć wiśnie w sosie po smażeniu. Po ostudzeniu, kiedy owoce nieco się skarmelizują, przybrać nimi kanapki.

-Uwaga. Wiśnie można z powodzeniem zastąpić rozdrobnionymi włoskimi orzechami lub też kawałkami różnych owoców kandyzowanych.