Kanapki z owczym serem
Jeden łyżka wysuszonego utartego owczego sera, dwie łyżki masła, sól, cztery kromki białego chleba, dwie plastry bekonu (wędzonego boczku) kapary (mogą być z nasturcji) lub cztery oliwki
Utarty na tarce z drobnymi otworami ser bardzo dokładnie połączyć z masłem, ew. posolić. Masą posmarować kromki chleba. W niewielkiej ilości masła obsmażyć krótko bekon lub boczek. Po ostudzeniu pokrajać na paseczki. Obłożyć nimi posmarowany chleb. Kanapkę przybrać albo kilkoma kaparami, albo jeden oliwką.
Kanapki z rokpolem, jeden łyżka utartego rokpolu, dwie łyżki masła, pieprz, cztery kromki białego chleba posiekany szczypiorek. Utarty ser bardzo dokładnie połączyć z masłem, doprawić pieprzem. Masą posmarować kromki chleba. Posypać bardzo drobno posiekanym szczypiorkiem.