Składniki:
1. 1 opakowanie makaronu (najlepiej kokardek)
2. Pół szklanki czarnych hiszpańskich oliwek
3. 1 pęczek rzodkiewek
4. 1 ogórek sałatkowy
5. 1 cebula
6. 2 nieduże pomidory
7. 20 dag pleśniowego sera
8. Oliwa z oliwek
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody na półtwardo (al dente), odcedzić, przelać zimną wodą i całkowicie wystudzić.
Oliwki pokroić na plasterki. Rzodkiewki i ogórka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki a następnie porozdzielać na krążki.
Wszystkie warzywa dodać do makaronu, wymieszać. Ser pleśniowy pokruszyć lub pokroić i także dodać do makaronu. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem a na koniec skropić oliwą z oliwek, jeszcze raz wymieszać i podawać w salaterkach lub miseczkach.