SAŁATKA SELEROWA

0
80
Rate this post

SKŁADNIKI:

2 strąki żółtej papryki
30 dag selera naciowego
40 dag wędzonego fileta z indyka lub szynki
4 łyżki majonezu sałatkowego
Pęczek rzodkiewek
1 cebula
15 dag jogurtu odtłuszczonego
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
Sól, pieprz

Wykonanie:

Łodygi selera porozdzielać i opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć.
Listki odciąć i odłożyć a łodygi pokroić na centymetrowe kawałki.
Strąki papryki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w paski.
Rzodkiewki umyć i pokroić w ćwiartki. Mięso lub szynkę pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Przyrządzić sos: majonez wymieszać z jogurtem, musztardą i miodem (lub syropem klonowym), doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki połączyć z sosem i delikatnie wymieszać.
Porozkładać na talerze i udekorować listkami selera.