Składniki:
20 dag groszku w strączkach
15 dag mrożonego groszku
2 małe cukinie
1 sałata lollo bianco
2 cebulki szalotki
2 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki octu winnego
Zielona pietruszka, estragon, bazylia
6 łyżek oleju
8 łyżek startego żółtego chleba
4 kromki tostowego chleba
Cukier, biały pieprz
Wykonanie:
Strączki groszku umyć, usunąć łyko. Zagotować osoloną wodę i wrzucić groszek mrożony i strączki, blanszować 1-2 minuty,, odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Rozgrzać patelnię i wrzucić ziarna słonecznika, uprażyć na złocisty kolor.
Sałatę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Liście porozrywać na małe kawałki. Cukinie oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Szalotki oczyścić i posiekać. Przyrządzić sos: wymieszać ocet z olejem, dodać posiekane zioła (2 łyżki), doprawić cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik, chleb tostowy posypać żółtym serem i zapiekać, aż ser się rozpuści. Kromki pokroić na trójkąty. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem i jeszcze raz wymieszać. Posypać słonecznikiem i podawać z serowymi grzankami.