Składniki:
1. Pół kilograma kurek
2. 20 dag grubego makaronu (rurki, świderki, muszelki)
3. 20 dag pomidorków koktajlowych
4. 2 łyżki masła
5. 1 strąk papryki
6. 1 czerwona cebula
7. 1 ogórek
8. 3 gałązki natki pietruszki
9. 3 gałązki bazylii
10. 1 słoiczek sosu czosnkowego
11. Sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody (10 minut od ponownego zagotowania wody po wrzuceniu makaronu); odcedzić i przelać zimną wodą. Osączyć.
Kurki dokładnie oczyścić, szybko opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i osuszyć. Małe zostawić całe a większe pokroić na kawałki.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurki i na małym ogniu smażyć około 10 minut. Usmażone grzyby wymieszać z makaronem.
Pomidory umyć i pokroić na połówki, ogórek umyć i pokroić na plasterki wraz ze skórką. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę rozkroić, usunąć pestki, umyć i pokroić w paseczki. Wszystkie warzywa dodać do makaronu z grzybami, przyprawić do smaku i polać sosem czosnkowym. Posypać posiekaną grubo natka pietruszki i bazylią.