SAŁATKA Z ŁOSOSIEM

0
96
Rate this post

Składniki:

Pół ogórka wężowego
Pół główki sałaty dębolistnej
Pół główki sałaty radicchio
20 dag szczawiu lub rukoli
15 dag pomidorków koktajlowych
8 plastrów wędzonego łososia
Szczypiorek
4 łyżki oleju
4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
Sól, pieprz

Wykonanie:

Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół, potem w poprzek i w cienkie paski. Sok cytrynowy wymieszać z olejem, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polać sosem pokrojonego ogórka i odstawić na 15 minut.
Sałaty dokładnie umyć, osuszyć i porozrywać na mniejsze kawałki.
Szczaw lub rukolę dokładnie przebrać, poodcinać ogonki, umyć i dokładnie osuszyć. Parę listków szczawiu zwinąć w ruloniki i pokroić w paseczki.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i przekroić na połówki.
Plastry łososia pokroić w paseczki. Ogórki wyjąć z sosu. Wszystkie warzywa połączyć, delikatnie wymieszać, polać sosem. Na półmisku ułożyć sałatkę, na sałatce położyć łososia i ozdobić szczypiorkiem. Kromki chleba uprażyć na suchej patelni i podawać z sałatką.