Schab ze śliwką, faszerowany funkcjonuje jako pieczeń i należy do popisowych dań kuchni małopolskiej oraz góralskiej. Wymaga ogromnego wyczucia przy pieczeniu, ponieważ przy odrobinie nieuwagi łatwo jest spalić, a tym samym zepsuć ten specjał. Na farsz do schabu wybiera się najlepsze i najbardziej dorodne śliwki o mięsistym miąższu. Tylko takie przez swoją soczystość nadadzą mięsu odpowiedniego aromatu i smaku. Podstawą jest schab bez kości, z którego będziemy robili specyficzną roladę. Przede wszystkim, musi być dobrze ubity tłuczkiem i przyprawiony wonnymi ziołami, pieprzem i specjalnymi przyprawami do dań mięsnych. Z brzegu rozwiniętej jeszcze rolady, czyli dużego płatu mięsa układać będziemy śliwki na całej długości. Można je jeszcze obsypać odrobiną cynamonu. Powinny być oczywiście pozbawione pestek. Niektórzy stosują całe śliwki, inni na płaszczyźnie mięsa kładą tylko połówki. Po zwinięciu wszystkiego w roladę warto jeszcze związać z obu stron mięso sznurkiem do przyrządzania kiełbas, aby przy przenoszeniu na blachę do pieczenia po prostu się nam nie rozpadło.