Skrzydełka drobiowe z kurcząt przygotowywać można na wiele różnych sposobów. Zdecydowanie wygrywa postać smażona, a w okresie letnim ? grillowana. Mało który Polak jest w stanie wyobrazić sobie tradycyjną zupę jarzynową bez obecności gotowanych skrzydełek. Po ugotowaniu można je wyjąć na osobny talerz i z musztardą lub chrzanem podać jako danie osobne. Rodzajów skrzydełek w sklepach znajdziemy bardzo dużo. Najlepiej jest kupować poporcjowane skrzydełka z kurcząt, zapakowane w folię fabryczną na specyficznych, żółtych tackach. Takie zestawy skrzydełek posiada każdy większy sklep spożywczy. Jeśli decydujemy się na przyrządzenie skrzydełek smażonych na patelni, możemy wybrać dla nich różne rodzaje panierki. Nie można zapomnieć o przyprawieniu wszystkiego sowicie przyprawą do kurczaka. Po usmażeniu skrzydełka zjeść można z chlebem lub świeżą bułką. Pieczywo dla podniesienia smaku może być posmarowane masłem czosnkowym. Panierka na skrzydełka może być z bułki tartej, sprawdzą się też płatki kukurydziane. Idealne danie na późny obiad lub wczesną kolację.