Spaghetti z białym serem

0
102
Rate this post

Składniki:

1. 1 opakowanie makaronu spaghetti
2. 15 dag boczku wędzonego
3. 30 dag białego sera
4. 1 cebula
5. 4 pomidory
6. Olej
7. Ocet winny
8. Pęczek posiekanej zielonej pietruszki
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody na półtwardo (al dente), odcedzić.
Pomidory umyć, sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w niedużą kostkę.
Połowę pokrojonej cebuli wymieszać z pomidorami, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić octem winnym i oliwą, dodać umytą, osuszoną i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Boczek pokroić w kosteczkę. Olej rozgrzać na oleju, wrzucić boczek i wysmażyć, dodać resztę cebuli i razem jeszcze chwilę smażyć.
Warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem, polać skwarkami z boczku i posypać pokruszonym białym serem.