Knedle z owocami
Knedle z owocami. Proporcje: 75 dag ugotowanych ziemniaków, 20 dag mąki, 2 jajka, truskawki lub śliwki, szklanka śmietany do polania, cukier do posypania.
Przygotować ciasto ziemniaczane, uformować z niego dość gruby wałek. Wałek ciasta pokroić na niezbyt grube placuszki. Na każdy placuszek położyć umytą truskawkę i zawinąć knedle. Zaraz po zrobieniu knedle ugotować. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.
Margarynę z jajkami i cukrem zmiksować
Margarynę z jajkami i cukrem i placek z agrestem. Proporcje: pół kostki margaryny, 4 jaja, 20 dag mąki, 20 dag cukru, łyżeczka proszku spulchniającego, łyżka posiekanej skórki pomarańczowej gotowanej w syropie, łyżka tłuszczu, łyżka tartej bułki, około 30 dag agrestu, cukier puder do posypania.
Margarynę z jajkami i cukrem zmiksować lub utrzeć na gładką masę. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie z drobno posiekaną skórką pomarańczową, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę. Na surowe ciasto rozłożyć agrest, upiec. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.