Rozwój techniki odbywa się wciąż na coraz większą skalę, i z pewnością nie omija kuchni. Przemysł gastronomiczny nie tylko zyskuje dzięki temu nowe sposoby na przygotowywanie posiłków, ale również, a może przede wszystkim, urządzenia gastronomiczne oszczędzające czas i pieniądze właścicieli restauracji i barów.
Z nowinek technologicznych korzysta w szczególny sposób kuchnia molekularna, doskonale znana, choć wciąż niezbyt rozpowszechniona w Polsce. Ciągle eksperymentując i odkrywając nowe właściwości produktów, kuchnia molekularna (zwana też nie bez przyczyny kuchnią kreatywną) wytworzyła osobną gałąź urządzeń gastronomicznych, takich jak elektryczne urządzenia do gotowania w kąpieli wodnej (sous-vide), wirówki gastronomiczne, czy też ultradźwiękowe narzędzia do określenia precyzyjnie czasu gotowania.
Tego rodzaju nowe nurty w gastronomii, oraz idące za nimi zapotrzebowanie na odpowiednie urządzenia gastronomiczne pokazują nam, jak wiele jeszcze istnieje możliwości rozwoju branży narzędzi kulinarnych.