Zupa nic

0
78
Rate this post

Tak zwana „zupa nic” jest dość ciekawą propozycją zupy przyrządzanej z różnych produktów – takich, jakie znajdą się w każdym domu, bez robienia dodatkowych zakupów. Najczęściej tego rodzaju zupy robi się na szybko, bez przepisu, improwizując. Jej smak i inne cechy zmieniają się w zależności od pory roku oraz nawyków żywieniowych osoby przyrządzającej – w lecie, czy też późną wiosną/wczesną jesienią dominującym składnikiem będą warzywa, zimą np. ryby lub mięso. Zupę przyprawia się w dowolny sposób, do smaku – jest dzięki temu niezwykle przyjemna w gotowaniu, mało wymagająca i lubiana przez osoby szybko nudzące się tradycyjnymi daniami. Wbrew pozorom i nazwie, nie jest wodnista, najczęściej wychodzi raczej gęsta i z dużą ilością ciekawych składników nadającym każdej odsłonie dania niepowtarzalny smak.  Trudne może być stworzenie przepisu na taką zupę, gdyż każdy gotujący może to zrobić w inny sposób. Dlatego też jest to zupa w pełni improwizowana. Nie uznaje się ją jako zbyt wysublimowaną potrawę, ale na pewno zostanie doceniona przez różnych smakoszy.